Eindelijk is het dan zo ver: Toneelgroep Sweikhuizen brengt een nieuwe productie op de planken. En niet de minste: Medea. Medea is een meisjesnaam, maar niemand kent een meisje met die naam. En toch kennen heel veel mensen Medea. Medea uit de Griekse mythologie. Haar geestelijke vader is Euripides, die leefde in de 5e eeuw voor Christus. Klik voor de trailer.

Voorstellingen

KARROESSEL GELEEN
25 & 26 januari 2019 / 20:00 uur
27 januari 2019 / 14:30 uur
1 & 2 februari 2019 / 20:00 uur
Entreeprijs: €10,-
Tickets Karroessel

PESTHUYSPODIUM MAASTRICHT
9 februari 2019 / 20:00 uur
Entreeprijs: €10,-
Reserveren Pesthuys

THEATER LANDGRAAF
23 februari 2019 / 20:00 uur
Entreeprijs: €10,-
Reserveren Landgraaf


De Medea-versie van Toneelgroep Sweikhuizen

De versie die Tg Sweikhuizen brengt is een mix van klassiek en modern, van Euripides (de oudheid) en Ko van den Bosch (eigentijds). Dat kan, want het thema van de voorstelling is van alle tijden. Het is een confronterend thema. Het stuk lijkt 'ouderwets', maar heeft nog altijd raakvlakken met de actualiteit: gevallen van kindermoord komen nog steeds in het nieuws. Een actueel en universeel thema, dat handelt over iets onbegrijpelijks, iets tegennatuurlijks, een taboe ook.
Het is dan ook een uitdaging om de motieven van Medea te doorgronden. Waarom doodt zij haar kinderen? Wat wil zij, waar mislukt dat? Wat doet de omgeving? Moordt Medea uit wraak? Uit haat? Of uit liefde en bescherming? 

Het verhaal

Jason heeft het Gulden Vlies veroverd in Kolchis, het land van de vader van Medea. Medea hielp Jason hierbij omdat ze gepassioneerd verliefd op hem is. Ze hielp Jason te vluchten, offerde alles voor hem op en ging met hem mee, uit liefde. Ze komen aan in Korinthe, het land van koning en machthebber Kreon. Samen proberen de bannelingen een nieuw bestaan op te bouwen. Ze trouwen en krijgen twee kinderen. Maar dan: het vuur van de liefde slaat om in bittere haat als Jason besluit een andere vrouw, Glauce, de dochter van Kreon te trouwen. Gevoelens van angst, woede, verdriet en pure wanhoop verstikken en bedreigen Medea. De gevolgen zijn gruwelijk. Medea begaat de wreedste daad die een moeder, zichzelf en haar man kan aan doen. Een machteloze botsing tussen ratio en emotie, macht en onmacht, idealisme en opportunisme. Het komt nog steeds voor en is van alle tijden.

Spelers                                                                                                               

Verteller: Marijke Zelissen - Tilman                                                                       
Medea: Jacqueline Tilman 
Jason: Peter Moulen
Kreon: Ger Pijnenburg
Koor: Lucy Steenmans & Simone Wielders
Oppas: Els Pijnenburg-Vogels
Kinderen: Raf Willigers & Beau Paquay

Regie: Joop Omloo 
Muzikant en PR: Jack Zelissen 
Trailer:
Leo Baeten & Henk Teunissen
Licht & geluid:
Techniek Karroessel
Decor:
Peter Moulen 

Download hier de flyer met alle informatie. Delen wordt gewaardeerd, mail hem heelhuids en halsoverkop naar je contacten. 

Blijf ons volgen op Facebook voor een dagelijkse portie nieuws over de op handen zijnde voorstellingen.  


De naam Tg Sweikhuizen

Toneelgroep Sweikhuizen is opgericht in 1989 in, je raadt het al: in Sweikhuizen. De eerste leden kwamen voornamelijk uit Sweikhuizen, maar naarmate de groep groter werd kwamen er meer mensen uit Geleen en omstreken bij. In 1999 sloot de groep zich aan bij Theater Karroessel en treedt daar jaarlijks op. 

Gespeelde stukken tot 1999 dus vòòr de Karroesselperiode

 • Het huwelijk van Gogol
 • De brief van Don Juan van Louisa Treves
 • De burger Edelman van Moliere
 • Beschuit met muisjes van Heijermans
 • Bedden van Dimiti Frenkel Frank
 • Prettige Feestdagen van Ackbourn
 • De Vossenjacht van Hugo Claus
 • One flew over the cuckoo’s nest, naar de gelijknamige film, favoriet bij de spelers

Gespeelde stukken tijdens de Karroesselperiode

 • One flew over the cuckoo’s nest, naar de gelijknamige film, favoriet bij de spelers
 • Spaghetti & Kaviaar, een blijspel
 • De heilige vlam, een typisch Engels stuk
 • Abel van van Warmerdam
 • Op een dag, een eigen productie: was speciaal
 • Een Sneeuw van JW Otten
 • Diplodocus Dex van T Lanoie
 • In het verleden behaalde resultaten
 • Drie eenakters van Tsjechov + een eenakter van Tg Sweikhuizen
 • Verdwijnen en verschijnen (een omgedraaide wereld) (foto’s)

Meest recente stukken

 • 2014    Festen, naar de gelijknamige film. Een familiedrama met een machtige dader en een zoon die toch tegen hem ingaat. Heftig. Ook een van onze favorieten. ( foto’s)
 • 2015    Oud zeer, naar het Duitse King Kong’s Tochter. Voor de helft een eigen bewerking. Mooie voorstelling over inwoners van een verzorgingshuis met hun wanen en de mantelzorgers met hun beslommeringen. Uitvergroot en toch herkenbaar. (foto’s)
 • 2016    Ex, een stuk van theatergroep Carver. Een yuppie-achtig, elkaar niet begrijpend echtpaar met irritante kinderen en vrienden - die al even raar zijn - en alle volwassenen hebben iets met hun Ex.
 • 2017    Verschrikkelijk Normaal, een blijspel van Tom Davids, over vier ex-psychiatrische patiënten met restverschijnselen, die wachten op een beoordeling of ze normaal genoeg zijn om een zefstandig bestaan op te bouwen buiten de beschermende muren van Huize van Speystraat. 

2019

Je ziet dat Toneelgroep Sweikhuizen een breed repertoire op haar palmares heeft staan. Dat is steeds weer een hele uitdaging voor de spelers en verrassend voor het publiek. Met de productie in 2019 gaan de spelers een grote uitdaging aan om de tragedie Medea voor het voetlicht te brengen in een mix van klassiek en eigentijds.

logo small

Altijd op de hoogte zijn van onze voorstellingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

 

Onze voorstellingen worden mede mogelijk gemaakt dankzij

 

Sponsor worden?

Theater Karroessel is een vrijwilligersorganisatie en kan altijd (financiële) steun gebruiken. Draagt u theater Karroessel een warm hart toe en wilt u sponsor worden? Neem dan contact met ons op via info@karroessel.nl. We maken dan met u een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.