
Een indrukwekkende voorstelling die u meeneemt naar de jaren 1939 tot 1945. En die u (weer) aan het denken zet over Jodenhaat, antisemitisme en discriminatie. Een voorstelling die u laat zien wat er in die jaren in Nederland en Silezië (zuid Polen) is gebeurd. Een weerzinwekkend verhaal van ongeloof, genialiteit en dat nog steeds onbegrijpelijk is. In de wortel van gras ‘Van joodse werkkampen tot Auschwitz’ ziet u wat Nazi- Duitsland voor de Nederlandse Joden in petto had. Niet alleen hadden ze een geniaal transportsysteem dat dagelijks treinladingen mensen transporteerden om de fabrieksmatige afslachting te voeden. Ook het fijnmazig ambtelijk administratief systeem zorgde ervoor dat alles als gesmeerd functioneerde.
De Nazi’s probeerden in 1944 en 1945 hun misdaden te camoufleren door tienduizenden joden, krijgsgevangenen en anderen binnen het Reich te verplaatsen. Om ze zo te onttrekken aan de geallieerden en in te zetten in de oorlogsindustrie, Veelal in onderaardse gangenstelsens. De zogenaamde dodenmarsen.
Na de bevrijding kwam het onvoorstelbare leed. De trauma’s voor de overlevenden werken nog tot op dag van vandaag door. We mogen het niet vergeten.